Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Κρυολόγημα. Τί πρέπει να κάνω;

Τί είναι το κρυολόγημα; Τί διαφορές έχει με τη γρίπη; Πώς μεταδίδεται, πόσο διαρκεί, τί πρέπει να κάνω;
 
Όσα σας απασχολούν και λύσεις για εσάς και την οικογένειά σας, από το Φαρμακείο σας!
 

 
Τί είναι το κοινό κρυολόγημα;
 
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της μύτης και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Περισσότεροι από 200 ιοί έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση του κρυολογήματος, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατός ο εμβολιασμός, σε αντίθεση με τη γρίπη. Ένας ενήλικας κατά μέσο όρο "κρυολογεί" 2-4 φορές το χρόνο και ένα παιδί 3-8 φορές.
 
Κρυολόγημα ή γρίπη;
 
Το κρυολόγημα και η γρίπη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι και τα δύο ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με παρόμοια συμπτώματα. Στην πραγματικότητα μόνο εργαστηριακά μπορεί να πιστοποιηθεί τί έχουμε. Ωστόσο στη γρίπη τα συμπτώματα εμφανίζονται περισσότερο απότομα και είναι εντονότερα. Η γρίπη έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών και υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού με το γνωστό εμβόλιο της γρίπης, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο περιλαμβάνοντας κάθε νέα μετάλλαξη του ιού.

Ενημερωθείτε στο Φαρμακείο σας για το αν ανήκετε στις Ομάδες Υψηλού Κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστείτε για τη γρίπη ή αν θέλετε να εμβολιαστείτε για τη δική σας ασφάλεια.
 
Πόσο διαρκεί το κρυολόγημα;
  
Το κοινό κρυολόγημα είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος, δηλαδή τείνει να θεραπεύεται μόνο του σε διάστημα 2-14 ημερών. Τα συμπτώματα και ιδιαίτερα ο βήχας τείνει να είναι εντονότερος και να διαρκεί περισσότερο σε καπνιστές. Η σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μειώνει τις μέρες ανάλογα και με τον οργανισμό.
  
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

  • Ρινική συμφόρηση, το γνωστό "μπούκωμα" με ή χωρίς καταρροή
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος ή και βήχας
  • Αίσθημα καταβολής, πονοκέφαλος και ήπιος πυρετός μέχρι 38° C
  • Πόνος στα αυτιά

Πώς μεταδίδεται το κοινό κρυολόγημα

Ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ήδη 2-3 ημέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων και για 2-3 ημέρες μετά την εξαφάνιση των τελευταίων ενοχλήσεων, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ακόμα και με απλή επαφή!
 
Θεραπεία

Κατά βάση η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνει την ανακούφιση από τα επιμέρους συμπτώματα μέχρι ο ίδιος ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τον ιό και να γιατρεύσει τον εαυτό του. Η ανακούφιση όμως αυτή είναι πολύ σημαντική σε ανθρώπους που τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ έντονα και μπορεί να υποκρύπτουν καταστάσεις που όχι μόνο χρονίζουν αλλά και οδηγούν σε μόνιμες επίπονες συνθήκες (δείτε παρακάτω)

ΟΧΙ στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

ΟΙ αντιβιώσεις δεν ενδείκνυνται για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Οι αντιβιώσεις δεν καταπολεμούν κανέναν ιό, αλλά μόνο συνεισφέρουν στη θεραπεία καταστάσεων όταν και αν προκύψουν αυτές μετά από αρκετές μέρες βλαπτικής έκθεσης του οργανισμού στον ιό, ειδικά όταν ο οργανισμός έχει αφεθεί χωρίς την βοήθειά μας στην καταπολέμηση των επιβλαβών συμπτωμάτων του ιού, όπως π.χ. η ρινική συμφόρηση ή τον πυρετό.
 
Ο ιατρός και το φαρμακοποιός σας μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας καθώς και για το αν και πότε χρειάζεται να λάβετε αντιβιοτικό. Να θυμάστε πάντα: το αντιβιοτικό το παίρνουμε μόνο όταν χρειάζεται, για να λειτουργεί στον οργανισμό μας όταν χρειάζεται και να μην έχουμε φαινόμενα ανθεκτικότητας που μας κάνουν όλο και πιο ευπαθείς σε μικρόβια!
 
Τί μπορώ να κάνω;

  • Να πίνετε πολλά υγρά
  • Να αποφεύγετε κλειστούς χώρους
  • Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με ειδικά αλκοολούχα gel που δεν απαιτούν ξέβγαλμα και να απολυμαίνετε επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε συχνά σε επαφή
  • Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε να καλύπτετε το στόμα σας και τη μύτη σας και μάλιθστα με την εσωτερική πλυρά του αγκώνα σας και όχι με την παλάμη του χεριού σας
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
  • Κάντε σωστή και ισορροπημένη διατροφή! Ιδιαίτερα εμπλουτίστε τη διατροφή σας με συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού όπως: η βιταμίνη C, οι β-γλυκάνες, η εχινάκια, ο ψευδάργυρος, η πρόπολη, η βιταμίνη D3, η ελαιοευρωπαΐνη

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων:
  • Χρησιμοποιείστε τα ειδικά σπρέι θαλασσινού νερού για να καθαρίζετε τη ρινική κοιλότητα, ακόμα κι αν χρειάζετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αποσυμφορητικό σπρέι ή χάπι. Ρωτήστε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν πρέπει αν αποφύγετε τη χρήση χαπιών για το "μπούκωμα" (π.χ. υπέρταση)
  • Επιλέξτε το κατάλληλο μαλακτικό, αντιβηχικό ή αποχρεμπτικό σιρόπι ή ειδικά σπρέι για το λαιμό, ειδικά όσα περιέχουν φυσικούς παράγοντες που καταπραΰνουν το λαιμό εκτός από το βήχα και έχουν αντιμικροβιακή δράση
  • Χρησιμοποιήστε απλά αντιπυρετικά αναλγητικά για πυρετό ή/και πονοκέφαλο
  • Ρωτήστε για τη σωστή χρήση αντιϊσταμινικών για την ανακούφιση από την καταρροή

Ενημερωθείτε σωστά και υπεύθυνα στο Φαρμακείο σας!